Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Στον “αέρα” 40.000 εφάπαξ του δημοσίου – Από 2,5 μέχρι και 16 μήνες ο χρόνος αναμονής – Ζητείται… 1 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες.



Μετέωρη για ακόμη μία φορά η καταβολή του εφάπαξ σε περίπου 40.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης κι έχουν ήδη αποχωρήσει από την υπηρεσία τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Υπουργείο Εργασίας, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση εφάπαξ, καθώς δεν υπάρχουν… ταμειακά αποθέματα για την κάλυψή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News. Οι τελευταίες αιτήσεις που διευθετήθηκαν ήταν αυτές του Φεβρουαρίου του 2013 (!), την ώρα που εκκρεμούν και περίπου 15.000 αιτήσεις σε ταμεία πρόνοιας που καταβάλλουν εφάπαξ σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Ο χρόνος αναμονής παρουσιάζει πολλές διακυμάνσεις μεταξύ των ταμείων πρόνοιας αφού τοποθετείται κάπου ανάμεσα σε 2,5 και 16 μήνες!

Σχετικά με το ύψος του εφάπαξ, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο, με τα υψηλότερα ποσά να έχουν δικαιούχους όσους καλύπτονται από ειδικά ταμεία, αλλά και τους στρατιωτικούς. Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι λαμβάνουν τα χαμηλότερα ποσά.

Πονοκέφαλος στο Υπουργείο Εργασίας

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εργασίας βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού για να καλύψουν αυτές τις υποχρεώσεις απαιτείται επιπλέον 1 δισ. ευρώ, την ώρα που ένας δημόσιος υπάλληλος λαμβάνει κατά μέσο όρο εφάπαξ 25.000 ευρώ.

Αν μάλιστα ενεργοποιηθεί η ρήτρα μηδενικού ελείματος και στα ταμεία πρόνοιας, τότε το ποσό δεν θα ξεπερνά τις 6.000 ευρώ, με βάση πάντα τα έσοδα του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Και νέες μειώσεις – Δημιουργία ατομικών μεριδίων

Παράλληλα, με υπουργική απόφαση, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, εξέλιξη που ουσιαστικά συνεπάγεται… “ψαλίδι” στα ταμεία του ιδιωτικού τομέα.

Στο ταμείο πρόνοιας του Δημοσίου εκτιμάται πως θα υπάρξει και νέα περικοπή, της τάξης του 12-14%, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους 25.000 που αιτήθηκαν το εφάπαξ μέχρι τον Αύγουστο του 2013, με τις προηγούμενες μειώσεις στα εφάπαξ του δημοσίου να ανέρχονται στο εξωπραγματικό 38,5%.

Το νέο σύστημα, λοιπόν, προβλέπει τη δημιουργία “αστικών μεριδίων” για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του ποσού που θα καταβληθεί, λαμβάνεται υπόψιν και ο συντελεστής βιωσιμότητας του εκάστοτε ταμείου.

Ο νέος τρόπος λειτουργίας των ταμείων

Τα ταμεία πρόνοιας λειτουργούν, πλέον, με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Συγκεκριμένα, για χρόνο ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής, το ποσό του εφάπαξ ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης, για την οποία γίνεται χρήση πλασματικού ποσοστού επιστροφής κι αυτό ορίζεται ως η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Πιο αναλυτικά, λαμβάνονται υπόψιν οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσωρευμένων εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα, αλλά και ο συντελεστής βιωσιμότητας του ταμείου.

Τι γίνεται αν ο χρόνος ασφάλισης έχει καλυφθεί πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2014

- Το Τμήμα Εφάπαξ Παροχής, που αναλογεί στα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι αυτή την ημερομηνία, δηλαδή με το παλιό σύστημα.

- Το διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 υπολογίζεται με το νέο σύστημα και λαμβάνονται υπόψιν και το έτος έκδοσης συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα, τα έτη ασφάλισης η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών και άλλα κριτήρια.

Ακολούθως, το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα προκύπτει από το άθροισμα αυτών των δύο ποσών, πολλαπλασιαζόμενο με τον εκάστοτε συντελεστή βιωσιμότητας του ταμείου πρόνοιας.

Αυτό που έχει σημασία για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και ιδιαίτερα για όσους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι και το 2015, είναι πως για να μην υπάρξουν δραματικές ανατροπές στην παροχή, θα προσμετρηθούν έσοδα του ταμείου σε βάθος 15ετίας.

Αναμένεται… μπαράζ προσφυγών

Όλα αυτά έχουν ένα μόνο σίγουρο αποτέλεσμα κι αυτό δεν είναι άλλο από το κύμα προσφυγών που αναμένεται να κατακλύσει το Υπουργείο Εργασίας, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους υπεύθυνους.

Κι αυτό γιατί περίπου 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 31 Αυγούστου 2013 κι ως το τέλος του έτους, θα υποστούν επιπλέον μείωση έως και 14% από το αρχικό 38,5% που έχει ήδη εφαρμοστεί, γεγονός που συνεπάγεται την σίγουρη προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη.

4news.gr